Екскурзии в чужбина, почивки на море, самолетни билети

Telephone hot line - 0700 10 269
Български | English
   Оферти    Самолетни билети

морски круизи

Приключения

 • Шри Ланка...
 • Кабо...

Последни новини

'Френско вино и Гурме в световната столица на виното и мечтите - Бордо, Франция' - самолетна програма на туристическа агенция Enterprise Travel Agency-Sofia с любезното съдействие на Air France и Château Lafite-Rothschild

Период:
07.10.2017 - 14.10.2017

Маршрут:

8 дни/ 7 нощувки

С тази екскурзия ще посетите Бордо, Сейнт Емилион, Блайе, Бург, замъците - Chateau Pape Clement, Chateau de Cerons, Chateau Guadet, Chateau de Ferrand, Chateau de Reignac, Chateau Marquis de Vauban, Chateau Pichon Longueville, Chateau Lynch bages.

Цени от:1945 €
Резервирай

Описание:

"Френско вино и Гурме в световната столица

на виното и мечтите - Бордо, Франция"

- самолетна програма на туристическа агенция Enterprise Travel Agency-Sofia с любезното съдействие

на Air France и Château Lafite-Rothschild

 

07.10.17 – 14.10.17

8 дни/ 7 нощувки

Цена - 1945 евро /3804 лева

 

С тази екскурзия ще посетите Бордо, Сейнт Емилион, Блайе, Бург, замъците - Chateau Pape Clement, Chateau de Cerons, Chateau Guadet, Chateau de Ferrand, Chateau de Reignac, Chateau Marquis de Vauban, Chateau Pichon Longueville, Chateau Lynch bages

 

 

 

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА

Всяка секунда по света се изпиват по 15 бутилки вино бордо.
Регионът Бордо в Югозападна Франция, до океанското крайбрежие, се смята за най-важният, най-влиятелен, най-популярен по света, когато става дума за френско вино. А и за вино въобще (виж картата най-долу)..

 

Там се произвеждат вече близо 900 млн. бутилки годишно, което е около 1,5% от цялото световно производство на вино и около 15% от производството на Франция.
Град Бордо е вторият най-посещаван от туристи град на Франция след Париж.-4,3 милиона туристи годишно ... Повечето идват заради виното.

Защо вината бордо са толкова прочути? Какви са те?
Най-напред, Бордо е родното място на сортовете Мерло и Каберне.
Но преди да се стигне до тях, в Бордо се отглеждат без прекъсване лозя в продължение на около 19 века. Има данни, че римляните са разпространили тук лозарството и винарството през 1 век от н. е.

 

 

 

 

 

 

 

 

    

  

Само наколко  факта:

2 млрд.евро е стойността на годишното производство на вино в Бордо.

27 млн.бутилки се продават на цена над 15 евро бутилката, тоест около 3% от цялото производство в Бордо.

10 000 различни вина се произвеждат от избите в региона.

7375са винопроизводителите в региона (към 1995 г. са били близо 14 000, но се бързо се уедряват, с навлизане на големи инвеститори).

 

През 17 век холандски търговци стават инициатори да се разсадят лозя в района Медок до Бордо. До тогава прочутите вина се правят главно в района Грав. По това време доминиращ сорт е Малбек, който отстъпва на Каберне совиньона в началото на 19 век. По-късно доминиращ сорт и досега става Мерло.

През 1855 е направена първата класификация на лозята и вината в Бордо, като до голяма степен тя важи и до днес, след като са въведени още няколко регулации и съвременни класификации, години наред оспорвани, отменяни, узаконявани и признавани от регулациите на ЕС.

Повечето вина от региона (към 90%) са червени и са бленд (купаж) на сорта Мерло с Каберне совиньон и Каберне фран. Повечето вина бордо имат и много малък процент (1%-5%) от сортовете Пти вердо или Малбек, много рядко Карменер. Това представлява т. нар.

бордо бленд,

в който кабернетата преобладават. Но това е главно в по-скъпите вина на региона. В повечето от вината преобладава сортът мерло (с който също има много скъпи вина).

Англичаните наричат „кларет” вината от Бордо и т. нар. бордо бленд. Всъщност Clairet е френска дума, която означава тъмно розово вино бордо, изнасяно до 18 век. Но думата е поангличанчена до Claret и още отпреди век във Великобритания е добила значение на тъмно червено вино бордо, с пълно тяло. Англичаните са от най-големите консуматори на вина бордо.

Белите вина на Бордо са малко над 10% от общото производство и представляват купаж с преобладаващи сортове Семийон и Совиньон блан, и рядко по съвсем малко Мускадел, Совиньон гри, Юни блан, Коломбар. Семийонът в типичното бяло бордо е към 80%.

Силата на вината в Бордо е тероарът. Почвите са приблизително с един състав, но в различна степен каменисти, пясъчни, смес с глина и преобладаващо силно алкални, благодарение на наличието на варовик. Затова на някои места земята в Бордо струва 1500-2000 евро за декар, другаде е над 1 млн. евро за декар, ако въобще някъде се продава нещо. Повечето инвеститори купуват цели винарски имения, които вървят заедно с лозята, а тук-там и със замъчета от средните векове.
Климатът е океански. Лозята са на 100-150 километра от морето, а някои са и по-близо. Разположени са по двата бряга на реката Гарона и широкото й устие Жиронд, дълго около 75 километра, в което се влива и друга голяма река – Дордон (виж по-долу карта). Лозята и винарските райони са разделени от двете успоредни реки и устието им на

„Ляв бряг” и „Десен бряг”

На левия бряг, по-близо до океана, са обособени районите Медок, Пойак, Марго, Грав, Бордо супериор и др., общо 14. На десния бряг са Фронсак, Померол, Сент Емилион и Антр Дю Мер (между двете реки) и др., общо 20.

В тези райони има общо 60 апелации (контролирано наименование за произход) и се произвеждат 10 хил. различни вина.

В „Бордо бленд” от левия бряг преобладава Каберне совиньон, а от десния бряг преобладава Мерло.

Ето някои от най-прочутите вина от Бордо, от т. нар. класификация Premier Cru, най-висока категория (на английски - First Growth):

Château Lafite-Rothschild, Pauillac (Шато Лафит Ротшилд, Пойак)
Château Margaux, Margaux (Шато Марго, Марго)
Château Latour, Pauillac (Шато Латур, Пойак)
Château Mouton Rothschild, Pauillac (Шато Мутон Ротшилд, Пойак)
Château Angélus, Saint-Émilion (Шато Анжелюс, Сент Емийон)
Château Cheval Blanc, Saint-Émilion (Шато Швал блан, Сент Емилион)

 

Период07-14.10.2017 -7 нощувки/8 дни

Цена - 1945евро на човек -Пълен пансион -закуска,обяд и вечеря

 

1 ден - 07.10.2017

-          Пристигане в град Бордо в 22.30 ч. с полет на Ер Франс от София през Париж

-          Посрещане на летище Бордо-Мериняк  от нашият партньор -представител на офиса по туризъм в Бордо

-          Трансфер от летище до хотел-" Le Tour Intendance"-3***,в самото сърце на БордоЧаровен и модерен хотел в сърцето на Бордо!На крачка от Националната опера
http://www.hotel-tour-intendance.com/

                - Нощувка

2 ден- 08.10.2017

-          Закуска в хотела

-          10ч. Обиколен тур на Бордо -наречен "Версай на виното"- Световната столица на виното- https://www.vbox7.com/play:17beebd054

 

Топ 10 забележителности в Бордо

Градска елегантност и провинциален чар – с една дума – БОРДО!

Градът на виното и мечтите е разположен в една от най-красивите части на Югозападна Франция . Наричат го „пристанище на Луната“, заради романтичното си местоположение на закътания завой на река Гарона. 

Бордо има древна история и пази над 350 исторически паметници. Обиколката на града включва следните световни забележителности.

 

1. Катедрала Свети Андре (Cathédrale Saint-André)

2. Льо Гран Театр (Le Grand Théâtre)

 

 

3. Площад Ла Бурс (Place de la Bourse)

4. Базилика Свети Серин (Basilique Saint-Seurin)

5. Базилика Свети Мишел (Basilique Saint-Michel)

6. Музей на изящните изкуства (Musée des Beaux-Arts)

 

7. Музеят на Аквитания (Musée d'Aquitaine)

8. Кула Пей-Беран (Tour Pey Berland)

 

9. Каменния мост (Pont de Pierre)

 

 

 

10. Големият звънец (Grosse Cloche)

 

Този град е един от културните паметници  на Франция,включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО!

-  13ч.-Обяд в Latitude 20(ресторант в музея на виното в Бордо)- La Cite du Vin

- 15 ч.-Посещение на музея на виното в Бордо с включена дегустация на вино


 

- 19.30 ч -Вечеря за Добре дошли в традиционен ресторант в центъра на Бордо

- Нощувка в Хотел La Tour Intendance -3*** ,в Бордо

Ден 3 - 09.10.2017

- Закуска в хотела
- 9.30 ч -Отпътуване за Шато "PAPE CLEMENT"- http://www.luxurywineexperience.com/en/wine-tasting-cellar-visit-bordeaux 
 

- посещение и дегустация на отбрани вина!

Tова е първото прочуто винарско имение!То е подарено на епископството в  Бордо от aрхиепископ Бертран де Гот,по-късно станал папа Климент V.Oсобено важна роля  в историята на Бордо играе сватбата на Елеонора Аквитанска и Хенри Плантадженет,бъдещ крал на Англия и Нормандски херцог през 1152 г.Елеонора носи като зестра Гаскония и огромна част от Югозападна  Франция, включително и Бордо.


 

- 11.30 ч. - посещение и дегустация в Chateau de Cerons - http://www.chateaudecerons.com/the-wines/

- Пикник -обяд  в градината на замъка (ако времето не позволява, обядът ще се състои вътре в замъка)


 

- Отпътуване за средновековният град-крепост - Saint Emilion на 35 км от Бордо. Кръстен на монаха Емилион, който е известен със способността си да превръща водата във вино!


Тук има повече от 10 000 лозя. Основните сортове вино са мерло,каберне фран и каберне совиньон.
Известен е не само с прекрасните си вина,но и с красивата средновековна култура и паметници.Сейнт Емилион е в списъка на Юнеско за световно културно наследство.

- Настаняване в хотел Auberge de la Commanderie-3***- средновековен тамплиерски замък http://www.aubergedelacommanderie.com/index-en.php

- 19.30 ч Вечеря в традиционен френски ресторант в града

- Нощувка в хотела

 

Ден 4 - 10.10.2017

- Закуска в хотела
- 10 ч. – Сутрешна обиколка с велосипед сред лозята на Сейнт Емилион и спирка за дегустация на вино в Chateau Guadet-Grand Cru Classe Saint Emilion - http://www.chateau-guadet-saintemilion.fr/

 

Шатото носи името на известната френска фамилия Gaudet! По времето на френската революция Ели Гаудет се е криел в пещера,която водела до подземието на шатото.Винарната била любимо място на френската писателка Mademoiselle de Scudery,която пишела тук творбите си.  Виното произведено в Le Chateau Guadet,Grand  Cru Classe печели златен медал на световното изложение за вино в Париж още през 1867 г.
 

 

- 12 ч - посещение и дегустация на вино,придружена с френски сирена и специални локални местни продукти вChateau de Ferrand,Grand Cru Classe Saint Emilion.- http://www.chateaudeferrand.com/en-gb/the-chateau/estate.aspx

Това е една от най-старите и запазени сгради,които можете да видите в района на Бордо!Забележителният замък предлага невероятна панорамна гледка,величествена архитектура и исторически пещери,издълбани в скалите! Замъкът Chateau de Ferrand олицетворява царуването на крал Луи XIV.

- 15 ч -посещение на градчето Saint Emilion и неговите великолепни паметници на културата

- 18 ч - връщане в хотела и почивка
- 20 ч -  Вечеря в традиционен ресторант в сърцето на Saint Emilion

- Нощувка в хотел Auberge de la Commanderie-3***Ден 5 -11.10.2017

- Закуска в Хотела
- Отпътуване за град  Blaye- на десния бряг на река Gironde. Градът е любимо място на граф Роланд -племенник на Карл Велики.
- Посещение и дегустация в шато Chateau de Reignac - https://reignac.com/en/


Историята на този замък започва в 16 век. Тук се произвеждат бяло вино от Совиньон блан, Семийон, Совиньон Грис.
 

Българин, който живее в района,ще  разкаже за региона, имота и спечелените престижни награди, като ще предложим и дегустации на Grand Crus Classe of Bordeaux.


- Посещение, дегустация и обяд в Chateau Marquis de Vaubanhttp://www.voyages-grand-cru.fr/
Построен през 18 век. То е било дом на Дьо Сен-Симон по време на царуването на Луи XIII.

- 15 ч -Посещение на цитаделата на Blaye (Blaye Citadel s) - UNESCO - защитната крепост на града. Изграждането на крепостта  Blaye, заедно с крепостта  Medoc и крепостта Pate е имало за цел да пази Франция от враговете идващи от Атлантика.

- Отпътуване от Blaye към Bourg.

- Вечеря в традиционен ресторант в сърцето на Saint Emilion

- Нощувка в хотел Auberge de la Commanderie-3***


Ден 6 -12.10.2017

- Закуска в хотела
- Посещение на специално място, където се произвеждат бъчвите за вината и е от изключително важно значение за винопроизводството
- обяд в Шато по пътя
- Свободно време в селището Bages

- Посещение и дегустация в Chateau Pichon Longueville или  Chateau Lynch Bages

Château Pichon Baron Longueville   http://www.pichonbaron.com/en/

 

Имотът е основан в края на 17 век. Този период   е известен като "Големият век", във връзка с присъединяването на Louis XIV към френския престол през 1661 г.

През 1689г. влиятеленият търговец на вина и собственик на престижните имоти Latour и Margaux, купува лозята близо до имението Latour и до него създава Enclos Rauzan.

 

CHÂTEAU LYNCH – BAGES - http://www.jmcazes.com/en/chateau-lynch-bages

 

От 1749-1824, лозето е собственост на Томас Линч, син на  ирландец от Голуей, който е работил като търговец в Бордо.

Томас Линч управлява земята разумно и произвежда висококачествени вина под името '' Cru de Lynch ''.

Виното му скоро се очаква да бъде класифицирано като едно от петте най- добре развиващи се марки  вина.

Лозята са били дар за дъщеря му Тереза, когато тя се омъжва за Барон Jacques Pichon de Longueville през 1694 г., още в същата година е основанo имението Pichon Baron. От тогава е знаменитият имот със завидна репутация, която всяка година привлича безброй туристи и любители на виното.


- Официална вечеря за довиждане на круизен кораб по река Garonne

- Нощувка в хотел-" Le Tour Intendance"-3***, в самото сърце на Бордо


Ден 7 - 13.10.2017


- Закуска в хотела
- Свободен ден за разходки в Бордо, шопинг и спа

- По желание - 2 екскурзии

- Обяд и вечеря не са включени


- Нощувка в хотел хотел - "Le Tour Intendance"-3***,  в самото сърце на Бордо

 

13.10.2017 – Предложения за свободен седми ден!

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ 1 - Посещение на област Cognac

11: 00 Градска обиколка в Cognac
 
Разходка в старата част на града, през тесните павирани улици, запечатани в историята . Ще видите замъка в който се е родил крал Франсоа Първи и богатите къщи на търговците на сол и малък бизнес. Ще се запознаете с 5 вековното еволюиране на коняка.
 
Обяд е Ресторант “Le Coq D’or”
 
15:00 Посещение на къщата на коняка “MARTELL”
 
Това е най-старата от Великите къщи за коняк. Ще имате възможност да разгледате  дома на Основателя на Martell, лозята, винарните, мястото за дестилация, мястото за стареене на алкохола, атмосферата на бъчварството и избата. След което ще има дегустация на коняк и възможност за пазаруване от бутик “Martell”.
 

 

Цената включва обиколка на градчето, обяд в ресторант и посещение на къщата за коняк “MARTELL” и транспорт.

- 108 евро на човек при сигурна бройка от 15 човека.

- 91 евро на човек при сигурна бройка от 25 човека

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ 2 - Целодневна екскурзия до красивият залив Arcachon

 

Сутринта на 13.10 отпътуване за красивия залив Arcachon, който се намира на 55 минути път с кола от Бордо. Аркашон е залив от 1500 хектара, захранван от Атлантическия океан, образувайки вътрешно море с цветовете на лагуна, граничеща от едната страна с руса фина пясъчна дюна, достигаща 104 метра: Дюна на Пила. Тази дюна е най-голямата пясъчна дюна в Европа! От върха си можете да се любувате и на красивата гора на Landes.

 

По пътя предлагаме спирка в Порт Ларрос за дегустация на пресни стриди и чаша вино. (Не са включени в цената – 11 евро на човек)

Пристигане в Arcachon и разглеждане на зимният град.

На висотата на града,  се намират мавритански и готически вили с финно изработени балкони, построени в центъра на гората. Красива гледка към залива от парка Mauresque, където се намира действащо казино, построено през 1860 година.

Обяд в свободното време (не е включен в цената -  приблизителна цена 35 евро на човек)

Следобяд се насладете на обиколка на залива на борда на пинаса (традиционна дървена лодка); По време на тази обиколка ще откриете известния "Ile aux oiseaux" (Bird Island), ще се насладите на прекрасното село за стриди по полуостров Cap Ferret, преминаване близо до аргинската пейка, след което обратно връщане на кея.

Край на обиколката и свободното време в залива Arcachon.

Цената включва транспорт и обиколка с пинаса (традиционна дървена лодка)

70 евро на човек при сигурна бройка от 25 човека

 

Моля да имате предвид, че цената подлежи на промяна в замисимост от бройката записани туристи!

 

Ден 8 - 14.10.2017

 

-          Закуска в хотела

-          Отпътуване за София  с трансфер от хотела до летището - полет в 9.35 ч през Париж

 

Цената включва:

 •       Самолетни билети–София–Париж–Бордо-Париж -София с включени летищни такси и чекиран багаж до 23 кг
 •       7 нощувки в автентични хотели -3***,4 нощувки в Бордо и 3 нощувки в Сейнт Емилион
 •       7 закуски в традиционна френска обстановка
 •       5 обяда в традиционни френски ресторанти или в замъци- (1 пикник сред лозовите масиви)
 •       5 вечери в традиционни френски ресторанти -(1 официална вечер  на круизен кораб по река Garonne)
 •       Всички трансфери
 •       Транспорт с луксозен автобус по време на цялото пътуване
 •       Постоянен водач на български език
 •       Екскурзоводско обслужване по време на цялата програма от френска страна
 •       8 дегустации на различни вина и в различни замъци в района на  Бордо по време на програмата- Grand Cru Classe Saint Emilion,Bordeaux и др.
 •       Колелета за обиколка - 4 ден
 •       1 посещение на  бъчварница
 •       Всички входни такси
 •       Всички екскурзоводски беседи на посещаваните обекти
 •       Входна такса в Музея на виното в Бордо
 •       Туристическа такса в местата за настаняване
 •       Медицинска застраховка при пътуване „Стандарт“ с покритие 10000 евро на човек

Цената не включва:

 • По желание за Медицинска застраховка към "Мондиал Асистанц"- за 8 дни с покритие до 100 000 лева на човек – доплащане 12,20 лв.
 • Обяд и вечеря -7 ден(свободен ден)
 • Разходи от личен характер
 • Доп.екскурзии през свободния ден - 7 ден
 • Застраховка „Отмяна от пътуване“: Туроператора предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.
 • Визов режим: няма

Полетно разписание:

София - Париж -Бордо

07.10.17  AF1789   София 17:05 – Париж 19:00

    AF7630   Париж 21:05 – Бордо 22:20

Бордо - Париж - София

14.10.17  AF7619   Бордо 09:35 – Париж 10:55

                 AF1788   Париж 12:25 – София 16:05

Всички часове на полетите са в местно време

 

 

Условия за записване:

 • При записване се внася 50% депозит (972,50 евро или  1902,00 лв), доплащане до 40 работни дни преди датата на опътуване
 •  Копие от двете страни на лична карта/ паспорт на пътуващият
 • Подписан договор за организирано пътуване (получавате го при записване)
 • Няма медицински изисквания за пътуването
 • Визов режим: няма

 

Срокове за анулации и неустойки

·         До 60 работни дни от датата на заминаване – без неустойка

·         От 59 работни дни  до 40 работни дни – 50 % неустойка (972,50 евро или  1902,00 лв)

·         От 40 работни дни до деня на отпътуване – 100% от стойността на пътуването
 

Моля да имате предвид, че така представената програма е концентрирана върху дегустация на вина и не се препоръчва за лица под 18 г.

 

 

За допълнителна информация се обърнете към нас на посочените телефони за контакт

или чрез формата за обратна връзка в сайта!

 

ENTERPRISE TRAVEL AGENCY

гр. София, България 1421, ул. „Горски пътник“ 49

тел: +359 2 964 1000

факс: +359 2 964 1001

мобилен: +359 88 931 8334

email: office@enterprisetravel.eu

 

Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 13160173120000001 на ЗАД „Алианц”       

Цената включва:

  •       Самолетни билети–София–Париж–Бордо-Париж -София с включени летищни такси и чекиран багаж до 23 кг
  •       7 нощувки в автентични хотели -3***,4 нощувки в Бордо и 3 нощувки в Сейнт Емилион
  •       7 закуски в традиционна френска обстановка
  •       5 обяда в традиционни френски ресторанти или в замъци- (1 пикник сред лозовите масиви)
  •       5 вечери в традиционни френски ресторанти -(1 официална вечер  на круизен кораб по река Garonne)
  •       Всички трансфери
  •       Транспорт с луксозен автобус по време на цялото пътуване
  •       Постоянен водач на български език
  •       Екскурзоводско обслужване по време на цялата програма от френска страна
  •       8 дегустации на различни вина и в различни замъци в района на  Бордо по време на програмата- Grand Cru Classe Saint Emilion,Bordeaux и др.
  •       Колелета за обиколка - 4 ден
  •       1 посещение на  бъчварница
  •       Всички входни такси
  •       Всички екскурзоводски беседи на посещаваните обекти
  •       Входна такса в Музея на виното в Бордо
  •       Туристическа такса в местата за настаняване
  •       Медицинска застраховка при пътуване „Стандарт“ с покритие 10000 евро на човек

Цената не включва:

  • По желание за Медицинска застраховка към "Мондиал Асистанц"- за 8 дни с покритие до 100 000 лева на човек – доплащане 12,20 лв.
  • Обяд и вечеря -7 ден(свободен ден)
  • Разходи от личен характер
  • Доп.екскурзии през свободния ден - 7 ден
  • Застраховка „Отмяна от пътуване“: Туроператора предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

дати и цени:

 • 07.10.2017 - 14.10.2017 1945 €
Изтегли файл
с ценова оферта


още екскурзии