Екскурзии в чужбина, почивки на море, самолетни билети

Telephone hot line - 0700 10 269
Български | English
   Оферти    Самолетни билети

2021 Екскурзия до Мексико - пътуване във времето

Период:
22.08.2021 - 05.09.2021

Маршрут:

София – Истанбул – Мексико сити – Толантонго - Пачука – Теотихуакан – Чолула – Пуебла - Оаксака - Вкаменените водопади - Kаньон Сумидеро - Сан Кристобал де лас Касас - водопади Agua Azul – Паленке – Кампече - Ушмал – Мерида – Чичен Итца – Ик Кил – о-в Холбокс –Тимизин - Розовата лагуна - Канкун – Истанбул – София

Цени от:5499 лв
Резервирай

Описание:

(Обиколен тур в Мексико)

Ден 1 (22.08.2021) - София - Истанбул - Мексико сити
Излитане в 21:25 часа от летище София с редовен полет на Turkish Airlines. Кацане в Истанбул в 22.55 часа. Кратък престой. Излитане в 02.30 часа за Мексико сити.

Ден 2 (23.08.2021) – Мексико сити
Кацане в Мексико сити в 08.35 часа. Посрещане от местен представител. Настаняване в хотел Historico Central 4*, www.centralhoteles.com или подобен. Кратка почивка. Преди обед: Целодневен сити - тур. Посещение на историческия център на мексиканската столица, най-големият град в цяла Америка, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Акцентите: панорамен тур по елегантния булевард „Реформа”, Паметника на революцията със златния ангел на най-високата колона, централния площад „Ел Сокало” с Националния дворец, дом на най-ярките исторически стенописи, сътворени от знаменития художник Диего Ривера ( съпруг на Фрида Кало) , митрополитската катедрала Успение Богородично с впечатляваща мексиканска барокова архитектура – най-старият и най-голям храм в Америка, седалище на Мексиканската архиепископия на католическата църква, църквата Сан Франциско. Посещение на руините Теночтитлан, старата столица на ацтеките, част от които е Темпло Майор – стъпаловидната пирамида, представляваща церемониален театър, увенчана с два храма - в чест на бога на дъжда и на бога на слънцето и войната. Пирамидата се извисявала на 45 метра над площада, а основата ѝ била украсена със скулптури на свещените за ацтеките змии.
Денят завършва с разглеждане на един от най-известните музеи в света – Мексиканският антропологически музей, шедьовър на мексиканската модерна архитектура. В него се съхраняват голяма част от единствени по рода си съкровища на предколумбийска Америка. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 3, (24.08.2021) - Мексико сити - пещерите Tolantongo /200 км-3,30 ч/ - Pachuca
Закуска. В 09:00 часа - отпътуване към мексиканския курорт Толантонго, примамващ с величествени каньони, водопади и горещи извори, които бликат от хилядолетия в основите на групата пещери и тунели Толантонго. Множество хора сравняват потъването в термите на Толантонго като завръщане в майчината утроба ( така е и изветно мястотосред местните хора). Грутас Толантонго представлява естествен "аквапарк", разположен сред невероятната красота на долината Маскитал. Това, което отличава курорта е вулканично загрятата река с температура от 34 градуса. Следвайки дъното на каньона, раката образува с водопадите си интересни форми на пещери, тунели и отделни камери, които са като естествени парни бани. Човешката ръка е дооформила удобните басейни, за да осигури още по-комфорет спа-релакс. Свободно време за минерални бани или друго.

Следва отпътуване към бившото миньорско градче Пачука – столица на мексиканския щат Идалго, реконструирано по специален социален проект, оцветил го в пъстри и ярки краски. Настаняване в хотел в центъра на града (Mision Express 3-4*, www.hotelesmision.com.mx или подобен). Нощувка.

 

Ден 4, (25.08.2021) – Pachuca - Teotihuacan - Cholula - Puebla

Закуска. Отпътуване за Теотихуакан, на 1 час път от Пачука. Прозинясано като Теотиуакан е ацтекско име, което означава в превод „родно място на боговете”. Някога Теотихуакан ( ЮНЕСКО) е бил най-големият град на предколумбова Америка. Той е бил един от първите истински градски центрове в западното полукълбо и в епохата на своя разцвет ( между 150 г. и 450 г.) в него са живели около 250 000 души. Макар през VII-VIII век градът е бил опожарен от нашественици, след което и изоставен, в него са останали куп смайващи въображението археологически руини и оцелели постройки. Най-внушителна сред тях е Пирамидата на слънцето, третата най-голяма пирамида в света след тези в Чолула (отново в Мексико) и Гиза. Днес тя е с няколко метра по-ниска от времето, когато е била построена, тъй като липсва олтарът на върха ѝ, от който древните жители на Теотихуакан отправяли молитви към боговете. При първата си среща с Теотихуакан дори и суровите ацтеки били обзети от страхопочитание пред пирамидата. През XIII век, когато ацтеките нахлули в Централно Мексико, някога процъфтяващия град отдавна вече бил изоставен от загадъчните си строители. Неговото величествено церемониално средище било обрасло с гъста растителност. Ацтеките дали на мястото настоящото му име и нарекли неговите най-импозантни сгради според своите собствени вярвания – Пирамидата на Слънцето и Пирамидата на Луната. Като решили, че някои от постройките са гробници, те кръстили основния булeвард „Пътя на мъртвите”, който пресича церемониалния център на Теотихуакан и свършва пред Пирамидата на Луната – платформа за публични ритуали и жертвоприношения, наподобяваща по форма далечната планина. Около 600 г. внезапна и жестока разруха сполетяла селището и голяма част от населението избягала. Причините остават мистерия.

След срещата със загадките от миналото, се отправяме към една от гастрономическите столици в Мексико - град Пуебла, основан в далечната 1531 г. По път - посещение на град Чолула, известен с обвитата в загадки едноименна пирамида, призната в Книгата на Гинес за най-голяма в света. Има теории, че Великата пирамида в Чолула е построена в чест на Кетцалкоатл, един от главните богове на толтеки, ацтеки и другите народи на Централна Америка. Пернатата Змия - бог-творец, създател на човека, културата и господар на стихиите, за усмиряване на близката вулканична планина Попокатепетл. Някои от контурите на планината са изобразени във формите на пирамидата затова другото ѝ име съвсем логично е Тлачиуалтепетл - планина, направена от човек. Това не е една-единствена пирамида, а шест пирамиди, изградени една върху друга . Образуванието е растяло постепенно, като всяка следваща цивилизация е подобрявала завареното. Това е един показателен и осъзнат опит да се съхрани връзката с миналото и предците. Когато през 1519 г. в Чолула пристига Ернан Кортес пирамидата вече е заприличала на естествен хълм, върху който испанците оставят последния културен отпечатък ( символ на християнската победа), катедралата „Нуестра сеньора де лос Ремедиоса“, която е посветена на Богородица.

Град Пуебла е разположен в обширна долина в централното плато на Мексико. Макар да е тих провинциален град, той е и столица на щат Пуебла и е четвъртият по големинаград в страната. Градът съхранява удивително архитектурно наследство от колониалната епоха, сред което се откроява множеството от църковни ансамбли. Заради своя исторически център, градът също е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Заобиколен от планини и вулкани, той предлага ефектни панорамни гледки. В Пуебла се намират най-високите и впечатляващи вулкани в страната - Попокатепетъл, Истаксиуатъл и Малинче. Над постоянната снежна шапка на Попокатепетъл (5452 м) от време на време може да се наблюдава едва забележима струйка дим, свидетел за последните му изригвания. Неслучайно индианците са го наричали Димящата планина. Настаняване в хотел ( Colonial 3*, www.colonial.com.mx или подобен). Нощувка.


Ден 5, (26.08.2021) – Puebla - Monte Alban - Оахака
Закуска. Отпътуване към стария колониален град
Оаксака (ЮНЕСКО). По път - спирка за разглеждане на Monte Alban. Древния религиозен комплекс и столицата на сапотеките Монте Албан е разположен високо в планината. Монте Албан е първият град в Мезоамерика, основан през 5 в. пр. Хр., който в продължение на почти хиляда години е бил важен политически и търговски център на сапотеките. При разкопки са разкрити множество пирамиди, храмове и гробници, както и скулптури.
Оаксака е главен град на едноименния щат, често наричан „най-мексиканския град” в републиката - едно от местата в Мексико, където най-добре може да се усети автентичната местна култура и нрави. Оаксака съседният щат Чиапас са с най-многобройно индианско население в сравнение, с която и да било друга област в Мексико. Тук индианските вярвания са дълбоко вкоренени в местната култура, което предопределя Оаксака като притегателна дестинация за туистите. Пристигане в града в ранния следобед. Ситу тур на града с посещение на пазара. Настаняване в хотел ( Casa Conzatti 4* www.casaconzatti.com.mx или подобен).

Ден 6, (27.08.2021) – Оахака - Tule - Mitla - вкаменените водопади Hierve el Agua - Tehuantepec
Закуска. Отпътуване за Туле – малък град, където се намира Дървото на Туле – гигантски мексикански блатен кипарис на възраст между 1400 и 1600 години. Местното население го нарича с прозвището „Дървото на живота“, защото хаотичните разклонения на стъблото му наподобяват форми на животни. Пътя продължава към Митла, известна заради постройките от доколумбовия период с неповторими стенни орнаменти. Пешеходна разходка в Митла. Посещение на вкаменените водопади Hierve el Agua - стичаща се по скалите вода образува големи сталактити подобни на тези в пещерите. В превод от испански, Hierve El Agua означава „кипяща вода“. Името идва от бълбукащи минерални извори. Изглежда така, сякаш водата „ври“, заради голямото налягане, с което извира от земята, но всъщност водата е с нормална температура и изключително богата на минерални съединения, а туристите могат да се къпят в топлите минерални басейни над скалата. Тъй като „кипящата“ вода е богата предимно на калциев карбонат и магнезий, в продължение на хиляди години са се изградили минералните залежи, които създават ефект на вкаменени водопади, изглеждащи като бяла вода, замръзнала във времето. Настаняване в хотел ( Calli 4* , www.hotelcalli.com или подобен). Нощувка.

 

Ден 7, (28.08.2021) – Tehuantepec - каньон Sumidero - San Cristobal
Закуска. Ранно отпътуване към Tuxtla Gutierrez и Chiapa de Corzo ( щата Чиапас), в южната част на страната, с невероятния каньон Сумидеро - дълбок естествен каньон, зашеметяващо чудо на природата. Там може да се видят минерализирани пещери, водопади с много форми и размери, красиви гледки, невероятна растителност и животински свят. Каньонът има вертикални стени, които достигат до 1000 метра. Във вътрешността му е открит екологичен парк, до който може да се достигне единствено с лодка. Обядът ще се състои именно по време на разходката с лодка, когато могат да се наблюдават крокодили, маймуни, корморани и др. Предлагат се редица атракции, спортни дейности и посещение на резерват за диви животни. Спирки на площадки за наблюдение в парка.

Пътя продължава към Сан Кристобал де лас Касас – колоритен град, разположен в малка долина в района на Централните планини на мексиканския щат Чиапас. Настаняване в централно разположен хотел от вида на Casa Mexicana Sp. Cat., www.hotelcasamexicana.com. В оставащата част на деня - организирана пешеходна разходка из центъра, известен със запазената си испанска колониална планировка и архитектура, включваща керемидени покриви, калдъръмени улички и балкони от ковано желязо, украсени с цветя. Малки улички, старинни домове и колониална архитектура, стилни ресторанти и кафенета, странстващи музиканти и многобройни магазинчета за сувенири привличат туристи от цял свят. Сан Кристобал е бил столица на щата до 1892 г., но все още се смята за негов културен център, благодарение на богатата си история и наличието на коренно местно население. Сред основните забележителности е централният площад Сокало, в центъра на който е издигнат павилион, по чиято фасада има надписи, отбелязващи основни събития от историята на града. Останалата част от площада е изпълнена с градини и е заобиколена от най-важните исторически сгради и изящни домове. Сред емблематичните символи на града е Катедралата Сан Кристобал, чиято главна фасада е обърната не с лице към площада, а към своя собствен атриум (вътрешно дворно пространство), наречен Катедралният площад. Посветена е на патрона на града Сан Кристобал и в архитектурния ѝ облик се вплитат елементи на европейски барок, мавърски и местни стилове. Недалеч от площада се намира църквата Санто Доминго (завършена през 1551 г.), част от доминикански манастир. Нейната фасада, изцяло реставрирана през 2006 г., се счита за един от най-богато орнаментираните представители на колониален барок в Латинска Америка, а пищният ѝ позлатен дървен интериор, простиращ се по цялата й дължина, допълва усещането за това богатство. На територията на манастирския комплекс се намира голям пазар за ръчно изработени занаятчийски предмети. Нощувка.

 

Ден 8, (29.08.2021) - San Cristobal - Водопадите Agua Azul - Misol Ha - Palenque
Ранна закуска и пореден вълнуващ ден. Рано сутринта се отпътува към един от най-красивите обекти на маите – кралския град Palenque / Паленке, обект на ЮНЕСКО и един от най-красивите градове на маите, изключително добре запазено светилище от класическия им период. Археолозите смятат, че е на поне 1600 години!

По път се посещават една от природнитe забележителности на Мексико - известните водопади AGUA AZUL, в превод от испански "синя вода". Тук се разкриват божествени пейзажи и уникални нюанси на синьото и тюркоазения цвят, които природата е възпроизвела като истински художник. Това е цяла серия от водопади с различна височина (6 м.), с много високо минерално съдържание, което именно придава този синьо-зелен цвят. Посещение на Misol Ha, водопад с височина 30 м., в чиято естествена лагуна може да се освежите. Отпътуване за Паленке. Настаняване в хотел ( Plaza Palenque 3-4*, www.hotelplazapalenque.com или подобен) в късния следобед. Нощувка.

 

Ден 9, (30.08.2021) - Palenque - Campeche

Закуска. Обиколка на Паленке - градът се превърнал във важна регионална столица при управлението на най-великия владетел – Кинич Ханааб Пакал (Слънчевият щит), който заел трона през 615 г. едва на 12-годишна възраст и продължил да царува през следващите 68 години. Той поставил началото на амбициозна строителна програма, която подготвила сцената за последвалите проекти на неговите наследници. Посещение на централния площад и Храма на скрижалите, където са запазени едни от най-дългите писмени свидетелства за маите, Двореца на владетеля (чудо на инженерната мисъл със своята кула, дворове и акведукт, осигуряващ постоянен приток на прясна вода), Обсерваторията, Храма на кръста. Величествените руини на Паленке са скътани между драматични стръмни склонове с кедрови и махагонови дървета.

Отпътуване за един от красивите древни градове в Мексико – Кампече, живописно колониално градче с интересно минало. Основано е от испански конкистадори през ХVІ век на мястото на древен град на маите и дълго време е носил името Сан Франциско де Кампече. Днес градчето е под закрилата на ЮНЕСКО. Тук се намира най-старата катедрала в страната, La Conception. Като пристанищен град най-голямата му забележителност е крепостта, построена през ХVІІ век. Тя е цяла система от укрепления и отбранителни кули за защита от атаките на пиратите, които по онова време плячкосвали корабите в Карибско море. Настаняване в хотел Plaza Colonial 3*, www.hotelplazacolonial.com или подобен. Нощувка.

 

10 ден (31.08.2021) – Campeche - Uxmal /Ушмал - Merida

Закуска. Отпътуване за Ушмал - една от главните столици на маите, разположен в област Юкатан, в района Пуук (означаващо Хълмиста земя). Ушмал съхранява ценно наследство от археологически паметници и останки от предиспанската епоха и е един от най-добре запазените древни градове на маите (в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство от 1996 г.). Името Ушмал означава "Изграден три пъти" и отразява разнообразието от архитектурни стилове в района. От входа на архитектурния ансамбъл се открива внушителната Пирамида на вълшебника - поразителна структура, която свидетелства за астрономическите познания на маите. Величествените пирамиди изобразяват символични планини и били извор на силата на прадедите. А както във всички всички останали градове на маите, и тук съществува игрище за игра на топка, което било свещено, и по -скоро като ритуал, а не спорт. Играта на топка е метафора на мита за сътворението и битката между доброто и злото. в тази връзка игрището представлявла портал към отвъдното. На север от него четири дълги дворци образуват т.нар. Квадратен манастир, а наблизо се намира елегантната източна колонада. Те са част от многото богато украсени структури, поръчани от последния известен владетел на Ушмал – Чан Чак Какнал Ахау, или Господарят Чак. Друг шедьовър е Къщата на губернатора, която въплъщава върховите постижения на архитектурния стил Пуук с покритата със сложни релефи фасада върху стени от камък и бетон. Издигната около 900 г. като резиденция на Господаря Чак, структурата е украсена със символите на неговия едноименен бог - Бога на дъжда Чак. За жалост следващото столетие било белязано от бърз упадък на града, който скоро бил изоставен. Но неговата столица продължава да оказва смазващо въздействие и до ден днешен върху своите посетители, като без съмнение е била и мисията на Господаря Чак. Денят приключва в Белия град Мерида - елегантна смесица от колониална и неокласическа архитектура, и столица на щата Юкатан на едноименния полуостров. Градът е основан през 1542 година от испанския конкистадор Франсиско де Монтехо. След лежерна разходка из улиците на историческия център, където са разположени къщата на кмета, Правителствения дворец, катедралата, площада Идалго и Света Лучия, неокласическата сграда на театъра - настаняване в хотел ( Casa del Balam 3* , www.casadelbalam.com или подобен). Нощувка.

 

Ден 11, (01.09.2021) – Merida - Chichen Itza– Ikkil – Holbox

Закуска. Отпътуване към най-известния древен град на маите – Чичен Итца (ЮНЕСКО), религиозен, военен, политически и търговски център в древността, който в своя разцвет е бил обитаван от 35 000 души. Многобройните археологически находки в Чичен Ица са смес от културите на маи и толтеки. Основан в края на VIII век в централната часта на Северен Юкатан, средището се развило по уникален начин само за един век и започнал да привлича множество пътешественици, търговци и поклонници от целия полуостров. Чичен Итца се превърнал в космополитен център на множество етноси и езици, с висока култура и с елегантен облик на гигантските пирамиди и храмове, дворци, резиденции и астрономически обсерватории. Разполагал с два големи естествени кладенеца – сенотес, всеки един, от които осигурявал достатъчно вода за снабдяването на града. Жителите на Чичен Итца почитали един също толкова космополитен бог, наречен Кукулкан, известен и като Кетцалкоатл (Пернатата Змия). Символ на Чичен Итца е 24-метровата пирамида Ел Кастийо ( Замъкът), построена, за да всява страхопочитание - на върха ѝ се издига храмa на Кетцалкоатл, до който водят четири широки стълби. По време на пролетните и есенни равноденствия залязващото слънце хвърля сенки, които се плъзгат като змии по северното стълбище. Близо до Ел Кастийо в централната част на Чичен Итца се издига кръглият Каракол ( Обсерваторията ), чиито прозорци са ориентирани спрямо благоприятни разположения на небесните тела. Благодарение на грижливото изучаване на небето, маите са създали прецизен слънчев календар, който продължава да крие множество загадки и до днес. Освен религиозен център, Чичен Итца бил и град на воини. В Горния храм на ягуарите стенописите изобразяват как армиите на Чичен Итца обсажда и заличават селища и градове, подпомагани от своите богове.

Следва посещение на кладенецът Ик Кил. В превод името на този култов водоем означава „място, където се ражда вятърът“. Водата започва на 26 м под нивото на земята, а дълбочината ѝ е 40 м при диаметър 60 м. За тези, които се чувстват изкушени да поплуват във водата, има стъпала, които се спускат надолу сред живописната растителност и малките водопади около Ик Кил. След освежителна почивка и обяд (включен в цената), пътя продължава към кея Chiquila Pier, за да се вземе ферибота за остров Холбокс – скритото съкровище на Мексико и една дълбоко пазена тайна. Холбокс е част от един от най-големите екологични резервати в Мексико, Yum Balam, с изобилие от дива природа. Една от основните атракции са китовите акулите, които са тук от май до септември. Тук е и плажа на фламингото. Зелена буйна растителност, кристално синьо море, стенописи от международни художници - всичко това характеризира Холбокс като едно от най-колоритните места на планетата. На острова има само един банкомат и няма нито една кола, практически нищо друго, освен природа и изкуство, с достатъчно ресторанти и хотели обаче. Настаняване в хотел HM Palapas del Mar 3-4*, https://www.villashmpalapasdelmar.com/. Нощувка.

 

Ден 12 ден, (02.09.2021) – остров Холбокс
Закуска. Свободен ден за почивка сред девствена красота. Нощувка.

 

13 ден (03.09.2021) – остров Холбокс - Timizin - Rio Lagartos - Cancun
Закуска. Напускане на хотела и отпътуване за
Розовата лагуна в Мексико.

По път - посещение на Тимизин, поклонническия град на Тримата Влъхви, където се стичат хиляди от техните поклонници. Катедралата е построена през 17 в. и въпреки, че основните празници по почитане на патроните й са през януари, В Тимизин по всяко време е "празнично" и "поклонническо".

Розовата лагуна е част от биосферния резерват Rio Lagartos, в близост до рибарското селище Лас Колорадас на източния бряг на остров Юкатан в Мексико. Но не само розовата вода е атракция там. Белоснежните брегове са нещо повече от сол, които подобно на бели айсберги, се издигат над розовото. Съчетанието на ослепително бяла земя, розова вода в лагуната и синьо небе, прави пейзажа почти нереален. Обяснението за розовият цвят е фитопланктон, отделящ специфичен ензим, оцветявайки водата по време на неговата жизнена дейност в деликатен розов цвят. Около солниците има басейни, в които може да се плува и които имат само няколко метра дълбочина, По средата на Розовата лагуна минава пътят, от който е най-добре да се наблюдава фламингото. В резервата могат да се видят костенурки, крокодили, различни видове птици.

Отпътуване за Канкун. Настаняване в хотел Beachscape Kin Ha Villas & Suites 3-4*, www.beachscape.com.mx или подобен. Нощувка.


14 ден (04.09.2021) – Канкун - Истанбул
Закуска. Свободно време. Трансфер до летището около 11:00. Излитане от летище Канкун в 13.40 часа с полет на Turkish Airlines до Истанбул.

15 ден (05.09.2021) – Истанбул / София
Кацане на летище Истанбул в 09.35 ч. Престой. Излитане за София в 19.50 часа. Кацане на летището в София, Т2 в 20.35 ч.

Край на програмата

 

За допълнителна информация и цени се обърнете към нас на посочените телефони за контакт или чрезформата за обратна връзка в сайта! 

Цената включва:

  • Самолетен билет София – Истанбул – Мексико сити - Канкун – Истанбул – Софияс Turkish Airlines
  • Летищни такси
  • Трансфер летище Мексико сити - хотел
  • Трансфер хотел – летище Канкун
  • Трансфери кей ферибот - хотел Холбокс - кей ферибот
  • Транспорт с малък автобус/микробус по маршрута, описан в програмата
  • Местни екскурзоводи по време на целия престой
  • 12 нощувки със закуски по програмата
  • 1 обяд по време на обиколката на Мексико сити
  • 1 обяд в Ик Кил
  • 1 вечеря в ресторант в центъра на Пачука
  • 1 вечеря в ресторант в центъра на Сан Кристобал де лас Касас
  • Описаната туристическа програма
  • Входна такса за престоя в курорта Толантонго
  • Разходка с лодка в Сумидеро
  • Разходка с лодка в Розовата лагуна
  • Посещение на археологическия комплекс Теотихуакан с вкл. входна такса
  • Фериботни такси до/от о-в Холбокс
  • Такса за превоз с голф- количка на о-в Холбокс
  • Санитарна такса на о-в Холбокс в размер на 5 долара на ден на стая
  • Местен екскурзовод по време на цялото пътуване (без престоя на о-в Холбокс)
  • Водач-преводач от България по време на пътуването при 14 записани туристи;
  • Медицинска застраховка с покритие 20 000 евро
    

Цената не включва:

  • Такса за напускане на Мексико – около 60 -70 евро (варираща е, според местните власти)
  • Бакшиши за екскурзовод, шофьор, преносвачи, пикола – около 50 USD, заплащат се задължително в България при финалното доплащане
  • Градска такса 28 мекскикански песо (около 2 лева) на ден, платими на рецепция, при настаняване
  • Еко такса 26.89 мекскикански песо на ден на стая (около 2.15 лв.), платими на рецепция, при настаняване
  • Други хранения
  • Лични разходи

дати и цени:

 • 22.08.2021 - 05.09.2021 5499 лв


още екскурзии