Екскурзии в чужбина, почивки на море, самолетни билети

Telephone hot line - 0700 10 269
Български | English
   Оферти    Самолетни билети

2023 ИСЛАНДИЯ-КРАСОТАТА ОТВЪД ВСИЧКИ ПРЕДСТАВИ!

Период:
30.04.2023 - 06.05.2023
18.05.2023 - 24.05.2023
25.05.2023 - 01.06.2023
29.08.2023 - 04.09.2023

Маршрут:

София - Рейкявик - София /с прекачване/

Цени от:1930 €
Резервирай

Описание:

Исландия – земя на контрасти!Може би едно от най-необикновените места на планетата ни очаква!Исландия е страна на вулкани, гейзери и невероятни природни феномени – величествени водопади, полета от лава, покрити с тучна трева, черни плажове, базалтови колони, горещи извори и древни ледници. Всичко това ни очаква на острова, който сякаш не се намира на тази планета – толкова различни, изумителни и нереални са пейзажите му!Нека ги открием заедно!

ДЕН 1: София - Рейкяви

Среща на летище София и полет за Кефлавик - основното международно летище на островната държава /с прекачване/.Късно пристигане в Исландия.Трансфер до избрания хотел в Рейкявик и настаняване.Нощувка.

ДЕН 2: Златния кръг /Golden Circle/
Закуска. Не си посетил Исландия, ако не си минал по маршрута на Златния кръг /Golden circle/! Днес ще открием едни от най-известните природни феномени, ще се насладим на невероятни панорами и ще открием вулканичната сила на тази древна и вечно променяща се земя.Първата ни спирка е при кратера Керид /Kerid/, формиран след изригване на вулкан преди 6500 години. Освен с фотогеничните си красиви склонове и гладкото езеро на дъното, Керид е известен сред местните жители и като любимото място за пикници на семейството на Бьорк - исландската музикална икона, която през 1987 година дори изнася концерт от плаваща конструкция в средата на езерото, докато публиката е навред по стръмните брегове.Следваща спирка - Гейзер /Geysir/!Природният феномен, дал името си на всички изригващи горещи извори по света. Част от причудливата местност с клокочещи води и небесно сини езерца, дължащи цветовете си на минералните отлагания, е Строкур /Strokkur/ - братът на Гейзер и една от емблемите на Исландия. Ще поседим край него и ще наблюдаваме поетапните му надигания, а на всеки 5 минути - впечатляващото му изригване, изхвърляйки водите си на височина над 25 метра.Следват могъщите каскади на огромния водопад Гълфос /Gullfoss/ - тонове бучаща водна маса, която се излива от широки тераси от височина над 32 метра. Обещаваме ви, че дълго ще сънувате изумителната гледка на тази впечатляваща местност.Време за обяд. Хей, в Исландия сме и тъй като тук нищо не е обикновено, мястото за обяда ще е неочаквано. Очаквахте ли, че в тази северна страна, покрита с тънък слой вулканична почва, може да намерите истинска доматена ферма? Да, има я и всъщност макар и тънка, вулканичната пръст на Исландия е богата на минерали, които придават невероятен вкус на доматите, а горещите недра на острова осигуряват естествено отопление на оранжериите в доматената ферма - Friðheimar farm. Ресторанта на фермата предлага вкусна храна, в която основната съставка естествено са доматите. Представете си колко вкусни са доматените... чийзкейк или бирата.Последната ни спирка за днес е Националният парк Тингвелир. Честно, колко пъти в живота си сте се разхождали буквално между две големи тектонски плочи? Именно това ще направим на мястото, на което се срещат Северноамериканската и Евразийската плочи във Великия атлантически риф, който бавно /от човешка гледна точка/, но неумолимо /от геоложка/, отделя Исландия от Евразия.Именно тук, на брега на красиво езеро в началото на 10-ти век е основан Алтинги - най-старият все още действащ демократичен парламент в света.Прибиране за заслужена почивка в Рейкявик.Нощувка.

ДЕН 3: Живопосното южно крайбрежие и обиколка по ледник
Закуска. Първата ни спирка е 60-метровия водопад Скогафос /Skogafoss/, широк 25 метра. При слънчево време по цялата му 25-метрова широчина водните пръски се пречупват в красива дъга. И тъй като сме в Исландия, където за всяко място има сага или легенда, Скогафос също си има - според местните, първият викинг, заселил се в местността, скрил съкровището си в пещера зад водопада.
Ние обаче няма да търсим имането на древния митологичен викинг, а ще се отправим към друго от съкровищата на Исландия - черния плаж Рейнисфяра /Reynisfjara/. Ще застинем в изумление пред нереалния пейзаж на катранените вулканични пясъци и ослепително бялата морска пяна, разкъсана от базалтовите черни колони на скалите във водата.

След излъчването на сериала "Игра на тронове" по известната поредица "Песен за огън и лед", Исландия нашумя като една от основните локации за снимките. Досега имахме възможност да видим вулканичните последици от огненото сърце на острова, сега е време и за леда - отправяме се към причудливите форми, ледени пещери, пукнатини и отблясъци на ледника Sólheimajökull. За съжаление в последните години той бавно, но неумолимо се топи, вследствие на затоплянето на температурите.
Едно от най-странните изживявания ни чака на края на този изпълнен с емоции ден - ще влезем зад 60-метровата водна мощ на водопара Селяландсфос /Seljalandsfoss/ и ще усетим могъщата и неумолима природна стихия. Връщане в Рейкявик. Нощувка.

ДЕН 4: Полуостров Снайфедлснес
Закусваме и се отправяме към едни от най-живописните островни пейзажи - тези на полуостров Снайфедлснес /Snæfellsnes/. Ще усетим духа на Исландия в старото рибарско селище Хелнар /Hellnar/, където ще посетим емблемата на градчето - местната църква, построена през 1945 г. След това ще видим невероятния пейзаж на Валасньос /Valasnös/, заливче от изумително сини води и насред тях - драматична базалтова формация от скални островчета. Ще видим и ерозиралата от срещата на слънчевите лъчи с мощта на вълните каменна арка Gatklettur на близкия плаж Арнарстапи. Недалеч е планината Киркюфел /Kirkjufell/, в превод Църковната планина и водопада Kirkjufellfoss.Прибираме се в Рейкявик. По желание разходка в града и вечеря.Нощувка.

ДЕН 5: Ледника Ватнайокутл - Ледниковата лагуна Йокулсарлон - Диамантения плаж
Закуска. Отправяме се на дълго пътуване към на най-големия по обем ледник в Европа - Ватнайокутл. Нереалните цветове на ледника, вариращи от ослепително бяло, през сапфирено синьо и бездънно черно, ще ни оставят без дъх. Ледниковата лагуна Йокулсарлон ще остане в съзнанието ви. Гигантските ледени късове, плаващи в мразовитите води, а цветовете им, на фона на призрачния пейзаж, придават мистичност на гледката.В близост до лагуната се намира Диамантеният плаж. Името му казва всичко! Можем да кажем много за красотата му, но ще оставим сами да се убедите в това.Връщане в Рейкявик.Нощувка.

ДЕН 6: Рейкявик - полуостров Рейкянес - Синята Лагуна - София
Закуска. Свободно време или по желание възможност за наблюдаване на китове /срещу допълнително заплащане/. Ще се качим на корабче за наблюдение на китове, с което ще се отправим към открити води. По път ще можем да се полюбуваме на красивите брегове на залива – величествени планини, тук-там някое градче с пъстри покриви, полуострови с красиви фарове. Отзивчивите членове на екипажа ще ни разкажат интересни факти за различните видове китове и птици, докато порим водите в търсене на тези удивителни създания - най-големите морски бозайници в света!Продължаваме с опознавателна обиколка на исландската столица.

Рейкявик е една от най-малките европейски столици с население малко над 140 000 души, заедно с предградията си, но има много какво да предложи. Наричан "слънчевия пътешественик", градът може да се похвали с красив център. Ще тръгнем заедно из лабиринта от малки улички, опасани от стари дървени къщи с разноцветни врати и прозорци и чуден мъх по покривите. Стигаме до емблематичната църква Халгимскиркя Hallgrímskirkja, чийто строеж отнел над 40 години. Причудливите ѝ фирми са вдъхновени от базалтовите колони от застинала лава, а корпусът ѝ наподобява изригващ гейзер.На площада пред църквата се намира статуята на Лейф Ериксон - изследователят, важен за исландците поне толкова, колкото Колумб за испанците и всъщност оспорващ първенството на Колумб в стъпването на американския континент. Всеки исландец е убеден, че именно той открива Америка, цели 500 години преди Колумб да прекоси Атлантика. Нещо повече - именно тази версия на откриването на континента се преподава в исландските училища. Съветваме ви да не спорите с местните по този въпрос, така както са излишни и всякакви спорове относно реалното съществуване на троловете и елфите - митологичните същества от исландските саги, в които по проучвания и до днес вярват много от гордите наследници на викингите.

Продължаваме към най-стария парламент в света, действащ и до днес Althingi Parliament House, създаден в далечната 930 година. Продължаваме към Кметството, езерото Тьорнин, Лутеранската катедрала, концертната зала Harpa и сградата Perlan /Перлата/ с удивителния си купол и още по-невероятната гледка от терасата ѝ.
Следваща спирка - полуостров Рейкянес /Reykjanes/. Ще видим и от сушата един от най-старите фарове в Исландия, висок цели 26 метра. Ще се насладим и на гледката към Gunnuhver - най-големият калциран гейзер в страната, известен със своята прелюбопитна легенда, разбира се. Според нея, гейзерът носи името на полтъргайст на над 400 години. Това била Гуна - жена, сътворила голямо опустошение в района. За наказание един свещеник я пуснал в горещия кипящ извор, а според легендата призракът ѝ все още го преследва.Отправяме се към Seltún Geothermal Area - високотемпературната геотермална зона, в която се намират разнообразни горещи извори – бълбукаща кал, кипящи потоци и димящи фумароли. Многоцветното поле изненадва с нюанси от полюс жълто до ярко червено и тюркоаз до тъмно зелено.В късния следобед е време за... Синята лагуна - геотермалният рай на Исландия е наречен така заради уникалния си цвят, получен при рядка комбинация от сладка и морска вода.Трансфер до летището и късен полет за София.


ДЕН 7: София
Пристигане на летище София в ранните часове на деня.

Цената включва:

  • Самолетен билет София - Рейкявик - София /с прекачване/
  • 23 кг чекиран багаж и 8 кг. ръчен багаж с размери 55 x 40 x 23 сдм
  • Летищни такси
  • Всички трансфери
  • 5 нощувки със закуска в избрания хотел
  • Здравна застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10 000 евро
  • Водач на български език
  • Обиколка на Рейкявик
  • Целодневна екскурзия Златния кръг /Golden Circle/
  • Целодневна екскурзия по Южния бряг /South Coast/
  • Целодневна екскурзия на полуостров Снайфедлснес
  • Целодневна екскурзия до ледниковата лагуна Йокулсарлон и Диамантения плаж
  • Полудневна екскурзия на полуостров Рейкянес /Reykjanes/

Цената не включва:

  • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка
  • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./
  • Неупоменати в програмата услуги
  • Застраховка "Отмяна на пътуване"
  • Синята лагуна /Blue Lagoon/ - 85 евро
  • Наблюдение на китове – 110 евро за възрастни и 54 евро за деца до 11 г

дати и цени:

 • 30.04.2023 - 06.05.2023 1930 €
 • 18.05.2023 - 24.05.2023 1930 €
 • 25.05.2023 - 01.06.2023 1930 €
 • 29.08.2023 - 04.09.2023 1930 €


още екскурзии