Екскурзии в чужбина, почивки на море, самолетни билети

Telephone hot line - 0700 10 269
Български | English
   Оферти    Самолетни билети

Полезна информация за пътуване до остров Сал, Кабо Верде

Полезна информация за пътуване до остров Сал, Кабо Верде

15.10.2021

Когато се взирах през илюминатора в приближаващия о-в Сал, имах чувството, че ще кацнем върху перлено-бял пясък насред тюркоазено-синия океан. И преди всичко, едно нещо със сигурност може да бъде видяно на острова – пясък! Много пясък образуващ пустини и засушени долини, а тук-таме малки оазиси и спящи вулкани се различават сред целия пейзаж. В миналото остров Сал е бил център за добив на сол, откъдето идва и името му, но днес тя се употребява от местните и гостите.

Силните ветрове (пасати), които духат между Ноември и Юни, превръщат острова в рай за сърфистите. И благодарение на международното летище и амбициозните туристически проекти, създаващи работни места, сега населението достига до 20 хил. души, като само 10% от тях са на възраст над 40 години.

Най-високата точка на острова е Монте Гранде с височина от едва 403 метра, островът е почти изцяло плосък, поради което облаците почти не се заседяват над него и почти няма дъжд. Но пък има слънце, мноооого слънце и километрични пясъчни плажове.

В столицата Еспаргос може да бъде открито всичко, което е важно и от което бихте имали нужда – банки, медицински център, поща, хотел, къщи за гости, барове, интернет кафенета и ресторанти, и не на последно място – всякакви магазини.

 


Педра Луме

Пристанищният град Палмейра се намира само на няколко километра западно от Еспаргос. Тук се случва основният внос и износ на стоки на острова. Но пък Палмейра е известен и със своите барове и ресторанти, чиито архитектурни елементи са с отчетлив португалски стил, особено на север. За водолазите пък привличащи точки за изследване са подводните пещери и рифове като Олхо Азул, намираща се на 5 км. Северно от Палмейра.

Преди всичко град Педра Луме („огнен камък“) е известен със соленото си море и ниския вулканичен кратер, намиращ се под морското равнище. Добивът на морска сол сега съществува само в ограничена степен, като все още само няколко рибари живеят в малкия, пустинен град. Затова пък можете да се насладите на солена лечебна баня в някои от солените плажове само срещу такса вход.

 

Плаж Санта Мария, Кабо Верде

Градът Санта Мария се развива с много бързи темпове – пълно е с големи луксозни хотелски комплекси с европейски стандарти и различни типове атракциони (анимация, различни вечерни и спортни програми, като гмуркане, сърфинг, водни ски или езда). За всичко това си има причина – километричните плажове с ширина до 200 м, превръщат Санта Марина в идеалното място за класическа плажна почивка.

Забележителности в града са малките ресторантчета, магазинчета и къщички в пастелни цветове, а на пристанищния кей рибарите внасящи и почистващи своя улов точно както в миналото, са истинска атракция за туристите.

 


Валута

Местната валута е ескудото от Кабо Верде (CVE), което е фиксирано към еврото с курс 1 евро = 110.265 CVE. Еврото е широко разпространено на о-в Сал, но пазарувайки на улицата обменният курс често е 1евро = 100 CVE, затова е най-добре да ги обмените в банката, за да получите пълния обменен курс. В банката обикновено ще ви таксуват с 5 евро (550 CVE), за да извършите обмен към евро или щатски долари. Банките са отворени от понеделник до петък в часовете между 8:00 – 15:00 и са на разположение в повечето летища и търговски центрове. Използвани са и кредитни/дебитни карти на Visa (по-рядко използвана е Mastercard), като Ви съветваме да направите предварителна справка във Вашата банка за допълнителни такси при използване в чужбина.

 

Комуникации

Кодът за набиране на Кабо Верде 00238 и има два основни доставчика CV Telecom националната компания и Unitel T+ Може да има и ограничено покритие, ако посещавате някои селски райони, но покритието в основните туристически и търговски центрове обикновено е добре.

Ако мобилният Ви номер е неактивен там то, можете просто да закупите SIM карта само за 200 Escudos, (2 евро) и да закупите ваучер за плащане, който идва в различни суми от CV Telecom, местните магазини и павилионите. Най -евтиният начин да се обадите у дома е да използвате интернет базирана услуга като Whatsapp, Skype и други.

 

Електричество

220-240 волта евро адаптер, 2 пинов европейски

Време

Едно от предимствата на пътуването до Кабо Верде от Европа е липсата на голяма часова разлика. Кабо Верде е ​​- 4ч спрямо България през лятото и - 3 през зимата.

 

Климат
Климатът на островите е тропичен, пасатен. Средни месечни температури - от 22 до 27 градуса Сº. Валежи - от 100 до 200 мм. Речната мрежа е слабо развита. Растителността е пустинна и полупустинна, само по крайбрежието има палми и банани.
Препоръчителни за посещение са месеците от октомври до юни.

 

Магазини

Магазините обикиновенно са отворени между 09:30 и 13:00 и след това имат обедна почивка, а повторно отваряне е от 15:00 до 19:00.

 

Пощенски служби

В основните търговски центрове има пощенски станции, а международният печат ще Ви струва около 0,80 цента (80 CVE) Пощенските карти ще отнемат между 10 и 15 дни, за да пристигнат до местоназначението си. Работното време на пощата е от 08:00 до 18:00 часа.

 

Банки

Банките отварят в 08:00 часа и затварят в 15.00 часа от понеделник до петък.

 

Бакшиши

Няма определен процент за бакшиш и със сигурност не се очаква, но ако смятате, че сте получили добро обслужване и искате да покажете своята благодарност, тогава бакшиш от няколко евро ще бъде оценен.

 

Здраве

В големите градове има болници, но те не са по стандартите на Европа. На остров Сал, в близост до Санта Мария, има хубава частна клиника по европейски стандарти – Clinitur - https://www.clinitur.com.

Големите хотелски вериги имат и дежурен лекар, но Ви препоръчаме да носите малък универсален комплект с хапчета от първа необходимост ( противовъзпалителни, аналгитици, хистаминови продукти против алергии ). В повечето градски центрове има аптеки, които по принцип също имат повечето лекарства.

 

Вода

Водата от чешмата идва от процеса на обезсоляване и поради това не е подходяща за пиене. Препоръчваме Ви бутилирана вода, тя подходяща за пиене и е широко достъпна от местните хранителни магазини.

 

Безопасност

По-голямата част от туристите ще имат почивка без повод за притеснения, но както навсякъде по света и тук има случаи на престъпления. В основните туристически райони престъпността е ниска, но използвайте здравия си разум и избягвайте неосветени зони. Използвайте таксита, ако сте навън късно през нощта. Оставете ценностите си в сейф и просто си пригответе пари, от които се нуждаете за вечерта.

 

Ковид изисквания

За да влезете на територията на Кабо Верде, трябва да имате един от трите по-долу изброени документа:

Европейски ваксинационен сертификат;
PCR негативен тест, направен 72 часа преди пътуването;
Антигенен тест, направен 48 часа преди пътуването.

 

Важно!

Непосредствено преди пътуването трябва да попълните електронно своята онлайн здравна декларация, на следния електронен адрес - https://igrp.gov.cv/IGRP/app/webapps?r=controle_sanitario/FichaVigilanciaControleSanitario/index&dad=controle_sanitario&p_fwl_toolsbar_2=en_lang&target=_blank&isPublic=1 .

Тези, които пътуват с ваксинационен сертификат трябва да попълнят декларацията 48 часа преди пътуването, а тези които пътуват с тестове, след като им станат резултатите от теста.

Полетно разписание

23.10.2021 FB 5057

Airbus 320 / 180 места

София 09:00 Малага 11:50

Малага 12:30 Остров Сал 13:45

 

30.10.2021 FB 5058

Airbus 320 / 180 места

Остров Сал 10:45 Малага 17:45

Малага 18:25 София 22:50

Часовете са в местни времена.

На плажа

Зашеметяващите плажове и красивите тюркоазени води на Кабо Верде са една от основните атракции, но където и да участвате във водни спортове или плуване, моля бъдете внимателни по отношение на теченията. Състоянието на морето се променя ежедневно, един ден е спокойно като езеро, а на другия е буйно със силни вълни и течения. Потърсете местни съвети, когато плувате в безлюдни райони.

 

Хотелите

Повечето от хотелите са с добър европейски стандарт, нови и предлагащи добра база и обслужване. Храната е международна, като основен акцент има върху морските продукти. При настаняване в хотелите е дължима "Туристическа такса" в размер на 2 евро на ден на човек за престоя.

 

 

Ресторанти

В Сал има няколко добри ресторанта.

Ние предлагаме:

- Farolin - В хотел Odjo D´Agua - Международна и регионална храна

- Americo´s - На главната улица на Санта Мария - Една от най -добрите кухни в Сал

- Баракуда - На плажа Санта Мария - Специално за риба

- Lobstar - Много близо до Pontão de Santa Maria - Международна кухня

- Бикини Бийч - международна кухня + дискотека през нощта

 

,

Барове

На главната улица на Санта Мария има няколко бара, но нашето предложение е за Ocean Café. Намера се срещу главния площад на Санта Мария, с жива музика почти всяка нощ.

НАЙ-ДОБРИТЕ ОСТРОВНИ РЕЗОРТИ В СВЕТА 2023 | 11.2.2023

Нашите топ причини да посещаваме Малдивите! | 15.10.2021

Най-разкошните хотели, които скоро ще отворят врати в Дубай… | 03.9.2021

Най-голямото Виенско колело в света отваря на 21-ви Октомври! | 25.8.2021

НАМИБИЯ - ЗЕМЯТА, КОЯТО ВРЕМЕТО ПОДМИНА | 03.8.2021

Любопитни и интересни факти за Франция | 28.7.2021

ГОТОВИ ЛИ ЩЕ ЗА ДЖАЗ МУЗИКА В БАНСКО? | 22.7.2016

Вълнуващо лято и круизи с най-добрите яхти от Ентърпрайс Травел | 12.5.2016

Банско Опера Фест 2015 | 07.8.2015

България може да промени своя имидж в дестинация за луксозен туризъм | 22.7.2015